Laan van Vollenhove 20B | 3706 AA | Zeist

Cholesterolverlagende medicatie

Statines werken cholesterol verlagend en worden als lipide (=vet) verlagend middel vaak ingezet bij arteriosclerose en andere hart- en vaatklachten. De bekendste statines zijn Zocor, Crestor, Lipitor en Selektine.
De cholesterolverlagende werking van statines wordt bereikt door de aanmaak van mevalonaat te blokkeren.
Mevalonaat is de voorloper van cholesterol, co-enzym Q10 en selenoproteïnen. Door mevalonaat, via een remming op HMG-CoA (3-hydroxy-3-methyl-gl-utaryl co-enzym A – voorloper van mevalonaat), te blokkeren (de HMG-CoA reductase) wordt inderdaad minder cholesterol aangemaakt. Dit is ook meetbaar.
Nadeel van deze blokkering is dat dan ook de aanmaak van cortison, aldosteron, oestrogeen en testosteron, galzouten en vitamine D geremd wordt omdat deze allemaal worden gemaakt uit cholesterol.
Door mevalonaat te blokkeren wordt ook de aanmaak van het co-enzym Q10 geblokkeerd. Q10 is onder andere nodig voor de aanmaak van energie in de hartspiercellen. Door het slikken van statines wordt deze aanmaak met 40% onderdrukt. Het hart kan zijn werk niet meer doen (energietekort) en een chronisch hartfalen kan daarvan het gevolg zijn.
Door mevalonaat te blokkeren wordt ook de aanmaak van selenoproteïnen geblokkeerd. Selenoproteïnen zijn nodig voor de vorming en handhaving van spierweefsel. Pijn aan de skeletspieren, spierzwakte en vermoeidheid zijn de eerste symptomen van een statine geïnduceerde myopathie (atrofie van spierweefsel). Aanhoudende spierpijn na lichamelijke inspanning of lichte sportbeoefening kan duiden op een stoornis in het herstel van spierschade op microniveau.
Een tekort aan selenoproteïnen kan bovendien leiden tot een verminderde aanmaak van het actieve schildklierhormoon T3 en in een verminderde antioxidatieve activiteit van selenium afhankelijke enzymen, zoals bijv. SOD of Glutation.

Selenium is een sterk werkend antioxidant met bewezen anti-kanker werking, maar kan alleen zijn werk doen als er selenoproteïnen aanwezig zijn. Dit verklaart de relatie tussen kanker en statine gebruik. Het cholesterolgehalte gaat naar beneden, maar het totale sterftecijfer niet omdat kanker een bijkomende doodsoorzaak is.
Statines zorgen voor prachtig mooie cholesterolspiegels, maar je gaat dood aan hartfalen of kanker. Vergeetachtigheid en desoriëntatie zijn trouwens minder dodelijk maar ook geen fijne bijwerkingen.
Als je statines wilt blijven gebruiken: overweeg echt serieus Q10 als supplement.

Natuurlijke cholesterolverlagers

De beste manier om van te hoge cholesterolwaarden en/of een onevenwichtige cholesterol samenstelling af te komen is de aanpassing van het voedingspatroon. Zorg dat je voldoende antioxidanten,
vitamine D en mineralen binnenkrijgt. Schrap daarnaast de transvetten en de geraffineerde koolhydraten en voer de hoeveelheden groente, fruit, noten, zaden, olijfolie en vette vis flink op. En er is natuurlijk niets mis met een glaasje rode wijn (dat bevat mooie antioxidanten). Dus doe gek (alternatief, apart) en eet meer NATUURLIJK en minder DESIGNED. Hoe natuurlijker je eet,
hoe natuurlijker je cholesterolspiegel ervan wordt. En als extra cadeautje gaat daar ook de kwaliteit van hart en vaten mee vooruit.
 
Bron: Evenwijs