Bijna wekelijks krijgen we nieuwe patiënten over de vloer waarbij blijkt dat hun huidige botletsels eigenlijk het gevolg zijn van een eerder probleem. Een probleem dat in de meeste gevallen niet volledig opgelost was, voornamelijk dankzij een onvolledig wondhelingsproces na bijvoorbeeld eerdere operaties. Oude trauma’s vormen nog te veel een risicofactor voor nieuwe letsels, maar met het oog op een volledig herstel kunnen adviezen uit de Orthomoleculaire Gezondheidsleer de revalidatie sterk ondersteunen.
Onder het motto ‘kleine veranderingen die een groot verschil maken’: vijf voorbeelden van Orthomoleculaire interventies die het herstel kunnen bevorderen.

1. Neem voldoende eiwitten
Eiwitten (proteïnen), zoals aanwezig in vlees en vis, zijn de bouwstenen van uw lichaam. Een basis eiwitbehoefte is 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Echter wanneer er bijv. sprake is van herstel na een botbreuk dan is er sprake van verhoogde behoefte aan eiwit. Dan heeft uw lichaam behoefte aan 2 à 3 gram per kilogram lichaamsgewicht elke dag. Om u een idee te geven: 100 gram kip bevat ongeveer 17 gram eiwit. Voor iemand die een blessure heeft van 75 kilo is er dus per dag zo ’n 225 gram eiwit nodig. Dat is meer dan een kilo kip. Het is duidelijk dat u in zo’n situatie ook een supplement kunnen inzetten om in de behoefte te voorzien. Wordt de noodzaak niet volledig afgedekt, dan worden andere structuren in de buurt van het letsel afgebroken om de wonden te laten helen. Om deze reden kan het zijn dat er bij heel wat patiënten na bijv. een kruisbandoperatie ook kraakbeen- en spierletsels op kunnen treden.

2. Respecteer uw bioritme
Onder andere onder invloed van het groeihormoon wordt ’s nachts uw bot opgebouwd. Dat gebeurt door botaanmaak cellen die nieuw beenweefsel vormen. Overdag wordt er bot afgebroken. Dat gebeurt door botafbraak cellen die beenweefsel afbreken. Botopbouw en botafbraak dienen altijd in evenwicht te zijn. In de huidige maatschappij wordt ons bioritme vaak verstoord door verschillende leefstijlfactoren, zoals laat eten en laat televisie kijken. Dat belemmert uw botopbouw! Aanvulling met melatonine, het (slaap)hormoon van de duisternis, zorgt voor een positieve invloed op uw botaanmaak.

3. Wees zuinig met koolhydraten
Over koolhydraten zijn en blijven de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: pasta, brood, suiker … kunnen niet omgezet worden in bouwstoffen die bijdragen tot botherstel. Wees dus heel zuinig met inname van koolhydraten.

4. Let op uw maaltijdfrequentie
In de periode na een maaltijd wordt minder energie getransporteerd naar de botten. Onze evolutionaire maaltijdfrequentie lag maximaal op 2 à 3 maaltijden per dag. Hoe meer u daarvan afwijkt, en heel de dag door eet, hoe meer u dus uw botten verwaarloost. Zorg dus tijdens de herstelfase voor 2 of (maximaal) 3 gezonde maaltijden per dag met natuurlijk meer dan voldoende eiwitten (uit vis en gevogelte) en een grote variatie aan groenten.

5. Zorg voor voldoende magnesium
Botten zijn watermoleculen die gebonden zijn aan drie mineralen: magnesium, calcium en fosfaat. Deze combinatie maakt uw bot sterk en flexibel. De afwezigheid van magnesium maakt uw botten harder en minder buigzaam. Groene groenten zijn een goede bron van magnesium.

De kennis in dit artikel is een toepassing van de theoretische achtergrond uit de Orthomoleculaire Gezondheidsleer.