Lactaat

Om te kunnen bewegen en sporten heb je energie nodig. Maar, hoe krijg je die energie eigenlijk? Wat moet je ervoor doen? Wat moet je er voor eten? En wat heeft lactaat er in vredesnaam mee te maken?

Energieproductie

Ons lichaam heeft dagelijks energie nodig. Of het nou gaat om je spieren aan te spannen, je hart te laten pompen of bijv. een infectie de kop in te drukken, elk proces in ons lichaam heeft energie nodig. Maar, wat is energie eigenlijk?

Energie is in ons lichaam beschikbaar in de vorm van een stofje dat heet ATP. ATP kan in je cellen van je lichaam gemaakt worden. En dan voornamelijk in een bepaald onderdeel van je cel, de mitochondriën. Je kunt je de mitochondriën voorstellen als een soort energiefabriekje. Je stopt er iets in…..en de mitochondriën maakt er energie van. Maar, wat stop je er dan in? Dat heeft natuurlijk alles met voeding te maken. 

Je mitochondriën kan energie maken van glucose of vetten. Hij (of zij) kan dit op twee manieren doen:

  1. binnen in de mitochondriën
  2. buiten de mitochondriën (maar nog wel in de cel)

 

Wanneer er energie wordt gemaakt in de mitochondriën dan is er één ding nodig om hier energie van te maken: zuurstof!

Wanneer er buiten de mitochondriën energie wordt gemaakt dan is hier geen zuurstof voor nodig! Lekker makkelijk denk je misschien wel, doe het dan maar lekker buiten de mitochondriën, want daar heb ik toch geen stoffen voor nodig. Maar hier zit het addertje onder het gras: het is namelijk zo dat wanneer je lichaam binnen de mitochondriën energie kan maken (dus met zuurstof) dan levert dit veeeel meer energie op voor jouw lichaam. Bovendien is het zo dat, wanneer er energie wordt gemaakt buiten je mitochondriën (maar binnen de cel) dan wordt er een stofje gevormd dat heet lactaat. En van lactaat worden je cellen zuur, je gaat verzuren!

Naast het feit dat je cellen veeeel meer energie maken wanneer ze energie maken binnen in de mitochondriën (met zuurstof) wordt er nog veeeeeeeeeeeel meer energie van vet i.p.v. glucose!

Wat dus het allermeeste energie oplevert voor jouw lichaam is wanneer er ATP wordt gemaakt binnen in de mitochondriën met behulp van vetten! Het energieminpuntje hierbij is dat deze vorm van energieproductie wat langer duurt om op gang te krijgen. Heb je dus snelle energie nodig, dan gaat je lichaam dit doen door glucose te gebruiken binnen in de mitochondriën. Kan het wat langer duren dan gebeurt het in de mitochondriën m.b.v. vetten. Wanneer je bijna geen energie meer hebt, maar je moet nog wel verder of door en door dan gaat je lichaam energie maken buiten de mitochondriën. En dan ga je dus lactaat maken!

Ik hoop dat je nu begrijpt dat wanneer je lactaat in je lichaam (te) hoog is je natuurlijk nooit aan vetverbranding kunt beginnen.

person holding barbell

Een aantal weetjes over lactaat

  1. De optimale waarde van lactaat in rust ligt tussen de 0,7 en 1,0 mmol/
  2. Wanneer je gaat bewegen (sporten) dan gaat je lactaatwaarde omhoog
  3. Wanneer je (chronisch) gestrest bent dan gaat je lactaatwaarde omhoog
  4. Wanneer je beweegt in een zuurstofarme omgeving of wanneer je lichaam zuurstofarm energie gaat maken dan gaat je lactaatwaarde omhoog
  5. Jouw lactaatwaarde heeft invloed op je zuurgraad: heb je meer lactaat in je lichaam dan wordt je lichaam dus zuurder (dit is niet zo gunstig voor je lichaam)
  6. De optimale lactaatwaarde om vet te verbranden ligt rond de 1,4 mmol/L. Meet dit altijd in rust (na 15 minuten rustig zitten) en combineer dit altijd met je hartfrequentie. Want dan weet je op welke hartfrequentie je het beste kunt gaan trainen zonder de lactaatwaarde teveel op te laten lopen.

Houdt er rekening mee dat, wanneer je meer gaat bewegen/sporten, je dus meer zuurstof gaat gebruiken in je mitochondriën. Dit heb je natuurlijk nodig, maar dit zorgt er ook voor dat je meer schadelijke stoffen gaat maken, o.a. zogenaamde vrije radicalen. Om deze vrije radicalen goed op te kunnen ruimen heb je antioxidanten nodig (misschien wel eens van gehoord?). Het is dus van belang om voldoende voedingsstoffen te eten die je beschermen tegen al deze schadelijke stoffen.

Welke stoffen heb je nodig?

  • Vitamine C, B en E
  • Co enzym Q10
  • Choline
  • Mineralen: Zink, Magnesium, Mangaan, Selenium
  • Salvestrolen

Waar zit dat allemaal in?

Orgaanvlees, eieren, thee, groenten en fruit (zoveel mogelijk verschillende kleuren uit de natuur), gevogelte, vis, noten, paddenstoelen, schaal- en schelpdieren, kruiden etc. En natuurlijk ….. zo biologisch mogelijk!

Zelf lactaat meten? Dat kan. Je kunt zelf een apparaat kopen om je lactaat te meten.

Kijk eens hier. Vergeet niet om goed na te kijken of er teststrips bij zitten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *