Logo Orthomoleculair Praktijk Zeist

De ultieme gids voor extra vierge olijfolie

Wat is extra vierge olijfolie?

Extra vierge olijfolie (EVOO) is de beste soort olijfolie die je kunt krijgen. Het wordt gemaakt door verse olijven te persen, zonder gebruik van chemicaliën of hitte. Dit proces zorgt ervoor dat de olie veel gezonde voordelen heeft en een rijke smaak heeft.

Wat maakt EVOO zo speciaal?

EVOO is niet zomaar olijfolie. Het wordt gemaakt volgens strenge regels die ervoor zorgen dat het de hoogste kwaliteit heeft. Het moet een perfecte smaak hebben zonder rare geuren, en de zuurgraad moet heel laag zijn, minder dan 0,8 gram per 100 gram olie.

Waarom is zuurgraad belangrijk?

De zuurgraad van EVOO vertelt ons veel over hoe goed de olijven zijn behandeld. Lage zuurgraad betekent dat de olijven gezond en vers waren toen ze werden geplukt. Hoge zuurgraad kan wijzen op beschadigde olijven of slechte opslag.

Wat zijn de smaak en geur van EVOO?

De smaak van EVOO wordt bepaald door drie belangrijke eigenschappen: fruitigheid, bitterheid en scherpte. Fruitigheid betekent hoe de olie ruikt en smaakt, zoals vers fruit. Bitterheid geeft aan dat er goede stoffen zoals polyfenolen in zitten, maar te veel bitterheid is niet altijd lekker. Scherpte is een beetje een prikkeling in je keel als je de olie proeft.

Soorten EVOO

EVOO komt in verschillende soorten. Er zijn soorten die gemaakt zijn van één soort olijf, wat zorgt voor een unieke smaak. Er zijn ook blends, die gemaakt zijn van verschillende soorten olijven om een gebalanceerde smaak te krijgen. En er zijn regionale soorten, die uit specifieke gebieden komen en hun eigen kenmerkende smaken hebben.

Hoe wordt EVOO gemaakt?

EVOO wordt gemaakt door olijven te plukken en meteen naar de molen te brengen. Daar worden ze gewassen en gemalen tot een pasta. Vervolgens wordt de olie gescheiden van de rest van de olijf. Dit alles gebeurt zonder hitte of chemicaliën, wat de olie gezond en lekker maakt.

Waarom is EVOO gezond?

EVOO zit vol met goede vetten en stoffen zoals polyfenolen, die ontstekingen kunnen verminderen en je bloedsomloop kunnen verbeteren. Dit helpt je hart gezond te houden en je spijsvertering te verbeteren.

Hoe kies je de beste EVOO?

Als je EVOO kiest, moet je kijken naar waar de olijven vandaan komen, hoe ze zijn gemaakt en wat voor smaak je zoekt. Verschillende soorten olijven hebben verschillende smaken, dus het is goed om te weten wat je lekker vindt.

Hoe gebruik je EVOO?

EVOO kan gebruikt worden om te koken, zoals bakken, braden of salades maken. Het heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het goed is om op hoge temperaturen te gebruiken. Maar let op dat je het niet te lang verhit, anders gaat de smaak verloren.

Conclusie

Extra vierge olijfolie is niet alleen gezond, maar ook heerlijk. Het is perfect voor allerlei gerechten en helpt je om lekker en gezond te eten. Door te weten waar je op moet letten bij het kiezen van EVOO, kun je de beste olie vinden voor jouw keuken.

Delen

    Andere berichten